recepty II
VELMI LÍNÉ JÁHLY
Potřebujeme: 1 hrnek jáhel, 3 hrnky studené vody, 1 hrnek rostlinného mléka /sójové, ovesné, rýžové, mandlové, či jiné oříškové/, 2 velká jablka, 1/2dcl olivového oleje, oříšek rostlinného másla Alsan na vymazání formy, malá hrst sušených brusinek, 100g nesířených sušených meruněk (nebo nahraďte jen rozinkami, popř. jiným oblíbeným ovocem), 1lžíce skořice, med, či jiné tekuté sladidlo /ječný, rýžový, javorový, agávový atp. sirup/
1. Jáhly propereme v sítku a dvakrát spaříme horkou vodou. Vsypeme na hlubší, máslem vymazaný plech. Já používám kulatou skleněnou formu 25x25cm.
2. Přilijeme vodu a všechny ostatní ingredience kromě medu a jablek. Promícháme lžičkou.
3. Nepanikaříme a neděsíme se té prapodivné kejdy, která z toho vznikla. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme nahoru.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu až hodinu a půl, podle výšky formy. Skleněná je pro tento druh pečení ideální. Když uvidíte, že uvnitř formy po stěnách už neunikají bublinky v horké tekutině, je dílo dokonáno. Tekutá složka se vstřebala a jáhly jsou již měkké.
5. Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, ideálně 20 minut. Jahelník pak má akurátní teplotu ke konzumaci, ovšem i studený je skvělý.
6. Finiš! Možná jste si všimli, že jsme ještě nepřidali žádné sladidlo. Přesně tak. Před podáváním si jáhelník zalijte medem podle své chuti. U nás vítězí agávový sirup. Dobrou chuť!